Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dimecres, 25 de febrer de 2015

Crònica de la Sessió "Fotografia i Conservació"

Fotografia i ConservacióCom la fotografia pot contribuir a la conservació de la natura

El passat 2 de febrer es va celebrar la sessió número 41 de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura, a càrrec del biòleg i fotògraf Joan de la Malla. En la seva presentació, Albert Masó destacà de l’autor el treball que està fent per a diverses organitzacions conservacionistes d’àmbit nacional i internacional, emprant la fotografia com a mitjà d’expressió i buscant sinèrgies entre les imatges i els missatges conservacionistes. En particular, les seves darreres contribucions han estat amb els projectes Global change and conservation i Conservation Planning in the tròpics, treballant en col•laboració amb diversos científics organitzats pel departament de bio-ciències de la universitat d’Hèlsinki.

Així doncs, amb l’autoritat que li dóna l’experiència en aquest camp, explicà que la relació de l'home amb la natura és cada vegada més decadent. El meravellós patrimoni natural del planeta està en risc imminent de desaparició i només si es pren consciència es podrà fer alguna cosa.

Per això la fotografia compleix avui dia un paper fonamental. És el més universal dels llenguatges i, ben utilitzada, és capaç de comunicar, denunciar i despertar consciències més que cap altre mitjà i sense les limitacions de l'idioma. No obstant això, per aconseguir aquest propòsit s'han de tenir en compte diverses consideracions ja que no totes les imatges serveixen per contribuir a la conservació ni totes poden fer-ho de la mateixa manera ni amb la mateixa intensitat.

Preocupat per dotar a la seva feina del màxim impacte conservacionista, Joan de la Malla analitza perquè i com les imatges poden servir a aquest propòsit. No cal dir que tota l’argumentació fou il·lustrada amb nombroses fotografies de gran qualitat, fruit de les seves expedicions per mig món. El col·loqui fou molt enriquidor, ja que entre els quaranta assistents n’hi havia de la més diversa procedència, atès l’interès que suscità aquest tema d’importància transversal. 
 Cuatre moments de la sessió

Texte: Albert Masó
Fotografies: Joaquim Reberté