Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dimecres, 3 de maig de 2017

Crònica de la LIV Sessió de Fotografia de Natura

FOTOGRAFIAR LA NATURA... SERVEIX DE RES?

Amb aquest inquietant títol el passat 30 de març la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura va fer la seva sessió núm. 54. És la que organitza habitualment cada any l’entitat germana MONTPHOTO, la que convoca el conegut concurs de fotografia de natura, el més internacional dels que es fan per aquestes latituds. La directora (Mònica Busquets) i el president (Paco Membrives) van fer unes interessants intervencions introductòries i Albert Masó va exposar un breu resum de l’extens currículum del protagonista: Fernando Puche.

L’autor és un experimentat fotògraf que ha publicat les seves imatges a revistes nacionals i estrangeres, incloent Film und Foto, l’escandinava Camera Natura i les nord-americanes Black & White Magazine i Focus. Així mateix, ha participat en exposicions als Estats Units, Argentina, Rússia, etc. A part, la seva capacitat didàctica està recolzada pels nombrosos cursos, conferències i tallers que ha impartit a diverses entitats i col·lectius fotogràfics.

Un cop adquirit un elevat grau d’experiència en el tema, ha dedicat els darrers anys a analitzar el paper de la fotografia de natura dins l’àmbit artístic i de la pròpia societat. Fruit d’aquestes reflexions han estat la publicació de “només” vuit llibres: Más allà de la luz, El paisaje interior, Un viaje imaginario, Crónicas de un fotógrafo desconfiado, Así trabaja el fotógrafo Fernando Puche, Diario de un fotógrafo amateur, Una historia verdadera i Barayo.

No negarem que teníem la intenció de recollir algunes de les qüestions tractades per l’autor i transcriure algunes sentències, però finalment hem vist que resulta impossible recollir el pensament de la fotografia expressat a la sessió, car qualsevol resum o extracte trairia el discurs complet de la seva filosofia. Per comptes d’això, el que sí farem és recomanar a tots els interessats en aquest tema, que consultin les obres indicades, doncs resulten essencials per tenir una visió completa del paper de la fotografia en la societat actual i per comprendre com funciona el nostre cervell en el procés de realització de fotografies de natura. Sí que ens atrevim a senyalar que no solament vàrem treure la conclusió de que fotografiar la natura serveix de molt, sinó que vàrem sortir amb molts més ànims de reprendre l’activitat que ens defineix. Buff! Menys mal. Si la conclusió hagués estat la contrària, no sé pas que hauríem fet...

Pot ser no ho creureu, però no va projectar pràcticament cap foto seva. I és que no va venir a mostrar les seves imatges, sinó a fer-nos pensar sobre el que fem quan fotografiem la natura. I podem garantir que ho va aconseguir: el col·loqui entre el nombrós públic va ser el més llarg i participatiu de tots els que s’han fet en les 54 sessions que portem... i no va durar més perquè se’ns van acabar els 120 minuts de què disposàvem com a màxim.

Dèiem que en aquesta sessió no es tractava de contemplar fotos de Fernando Puche, però els que us hagueu quedat amb ganes, podeu veure’n una bona mostra a www.espaciofoto.com

 Un moment de la presentació de la sessió, amb Mònica Busquets, Fernando Puche i Paco Membrives


Text: Albert Masó 
Fotografia: Montse Garcia