Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

diumenge, 21 de gener de 2018

Crònica de la LVIII Sessió de Fotografia de Natura


HORNSTRANDIR
Seguint el rastre de la guineu àrtica


El passat 28 de novembre es va fer la sessió número 58 de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura, a càrrec dels companys Marta Bretó i Tato Rosés. Ambdós són fotògrafs professionals, bons coneixedors dels països nòrdics, professors de fotografia i grans viatgers. En especial els agrada anar a llocs allunyats per itineraris gens habituals i agosarats, fins i tot temeraris.
En aquesta ocasió ens han explicat la seva aventura a la remota península de Hornstrandir, la més septentrional d’Islàndia, al nord-est de l’illa. D’origen volcànic, és una enorme placa de basalt que arriba als 500 metres d’altitud i fins a mitjans del segle passat hi havia petites llogarets, però des de fa dècades no hi viu ningú de forma permanent; només hi ha algunes cases d’estiueig. La manca de ramaderia fa que hi creixin moltes espècies rares a la resta del territori insular. També destaquen les aus marines, però l’animal més emblemàtic és la guineu àrtica (Alopex lagopus), que està ben adaptat a les dures condicions hivernals, incloent un pelatge completament blanc, que el camufla perfectament sobre la neu.
Doncs bé, el repte dels autors fou travessar aquesta península, caminant amb notable dificultat entre fiords, muntanyes i rius d’aigua gelada, acampant al mig del no res, per tal d’arribar a fotografiar aquesta guineu tan especial, cosa que van aconseguir. Tanmateix, realment l’objectiu primordial era el viatge per sí mateix. 


La particularitat més destacable d’aquesta sessió és que ha estat la primera en que no es va passar cap fotografia.... perquè tota la projecció va consistir en una pel·lícula filmada durant el recorregut. Aquesta modalitat audiovisual contribuí a que el nombrós públic que hi assistí (incloent el més jove: un nen de cinc anys) gaudís de l’idíl·lic entorn d’una forma més propera als protagonistes. Tan la Marta com el Tato són guies professionals i organitzen viatges fotogràfics a diversos indrets, entre ells Islàndia; podeu consultar els detalls a les seves webs: http://martabreto.com/inici/ y https://tatoroses.wordpress.com/.
 Ja esperem la propera vegada que vulguin compartir amb nosaltres les espectaculars imatges d’una nova aventura.

 Text: Albert Masó