Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dimarts, 18 de setembre del 2018

Crònica de la LXII sessió de fotografia de natura



L'Anella Verda de Manresa




40 retrats d’un patrimoni ambiental

El passat 28 de juny es va fer la sessió número 62 de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN) a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, essent la cloenda de les activitats de la temporada 2017-2018. Aquest cop la trobada va anar a càrrec del nostre representant a la ICHN: Ignasi Cebrian.

La temàtica que va abordar va ser força diferent de l’habitual: la natura que envolta la ciutat de Manresa, coneguda com l’anella verda. Es tracta d’una àmplia zona amb rius, turons, coves, etc. i la diversitat és prou alta: s’han citat 130 espècies d’ocells, del 475 que viuen a Catalunya; i es pot veure un centenar d’arbres, és a dir, la meitat dels que tenim a casa nostra. Fent un recorregut per l’anella també et trobaràs amfibis, rèptils, fòssils,. Infinitat d’insectes i un munt de plantes interessants.



Tot plegat, molt més del que hom podia suposar a priori. Aquesta profusió de natura probablement sigui degut a “l’efecte frontera” entre el sol urbà i el territori menys alterat de més enllà del rodal de la ciutat, al pla de Bages. Tanmateix, aquestes espècies resten “invisibles” per als ciutadans. Podríem dir que viuen d’esquena a l’anella i és una llàstima. Per això val la pena donar a conèixer la vàlua d’aquest terreny perquè està a 20 minuts del centre de la ciutat, de manera que amb un curt passeig ja hi ets.



En definitiva, l’Ignasi va donar unes pinzellades d’aquest entorn valuós a conservar i a conèixer, i ho va fer amb molta passió i  gran coneixement del tema, il·lustrant-ho amb nombroses fotografies. Però a més a més, a partir d’aquesta realitat local, les seves explicacions van fer que tots els assistents reflexionéssim sobre els punts clau del medi ambient global. Va fer èmfasi en el fet de que Natura no és només allò inalterat per l’home, sinó també el que ha modificat, però està ple de vida.

Finalment, el públic assistent va fer preguntes que van permetre al conferenciant aclarir diversos aspectes. I per als que vulguin aprofundir, l’autor ha publicat un llibre amb el mateix títol de la sessió, editat per Cossetània, molt recomanable. 



Val a dir que a l’inici de l’acte, l’Albert Masó, en nom de tots els companys de la SCFN, va projectar unes imatges i dedicar unes paraules al company Juan Santos Navarro, que ens va deixar a primers de mes. Precisament l’any passat ell ens havia brindat una excel·lent sessió dedicada a la fotografia de Paisatge, especialitat de la que n’era un autèntic mestre.  A ell li hem dedicat aquesta sessió i des d’aquí li enviem una forta abraçada!

Tex: Albert Masó
Fotografies: Ignasi Cebrian