Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

diumenge, 11 de juliol del 2021

Crònica de la LXXIV Sessió de Fotografia de Natura

Nature in Slow Motion

Natura a Càmera Lenta

Inauguració de la 4ª Mostra de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

 

Després del llarg període d’inactivitat per les raons que tots sabem, el passat 30 de juny la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN) va reprendre les sessions habituals. Aquesta va consistir en la inauguració de la 4ª mostra de la SCFN, una exposició que consisteix en les imatges de 40 fotògrafs ampliades a gran format: 42x63 cm. i impreses amb una qualitat impecable per part de Francesc Muntada.

La idea és d’Albert Masó, Marta Bretó i Tato Rosés, que han pensat una exposició diferent a les que hem fet fins ara (Natura catalana, rica i plena, Formes i textures de la natura i Focus on birds), que eren temàtiques. En aquesta el fil conductor és la tècnica: una exposició suficientment llarga com perquè transmeti “moviment”. 

 

Fotografia: Jordi Chamagué

El tema és lliure: cascades i rius amb l’aigua d’efecte cotó fluix, platja amb les ones desplaçant-se, litoral trencant les onades, fulles i branques mogudes pel vent, ocell o altres animals movent-se deixant rastre, núvols en moviment, les cuques de llum en ple vol, un paisatge captat amb efecte zoom, fotografia nocturna pintant amb llum el paisatge, captar el firmament, la Via Làctia, aurores boreals, fotos circumpolars, etc. etc. El cas és que la imatge transmeti que no és una instantània, sinó que la llum ha actuat durant una estona sobre el sensor per crear un efecte concret que no es veu en temps real.

Després de la visita a l’exposició en el claustre de l’IEC, es va passar a la sala on es va fer l’acte. Abans de les explicacions generals de com s’ha fet l’exposició es va projectar el vídeo “CONFINATS”, realitzat per Francesc Muntada amb imatges dels socis durant el confinament. A continuació, mentre es projectaven les imatges, els autors anaven comentant el motiu i la tècnica de cadascuna, com s’havien inspirat, així com qualsevol curiositat, característica o anècdota de “la història de cada foto”. Al final de cada intervenció el públic podia fer preguntes i comentaris.

 

         Fotografia: Jordi Chamagué
 
    Fotografia: Manel Margarit          

L’assistència ha estat molt nombrosa, de les més altes que hi ha hagut, ultrapassant la vuitantena. Tan és així, que vam haver de canviar de sala i anar a la més gran (Prat de la Riba). Ara l’exposició es podrà veure fins el 29 de juliol (de dilluns a divendres, de 8 a 15 h) i després de l’estiu es tornarà a obrir en horari de matí i tarda. 

 

Fotografia: Jordi Lluís Pi

 Finalment, després de la tardor s’iniciarà una llarga ruta portant el nom de la Institució a través dels Països Catalans. A l’igual que van fer les mostres anteriors, serà una bona carta de presentació de la ICHN i és indubtable l’efecte de conscienciació que produeix en el públic que la visita. Cal agrair al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya el seu patrocini, que ha fet possible aquesta iniciativa.

Albert Masó

 

Fotografia: Esteve Benages


Fotografia: Jordi Chamagué