Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

divendres, 7 de gener del 2022

Crònica de la LXXVII sessió de Fotografia de Natura

 

COSTA RICA

Un model per al bioturisme a Llatinoamèrica

 

El passat 4 de novembre es va celebrar la LXXVII sessió de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN). Aquesta és la primera en què es assistents no van haver d’omplir un formulari per venir i la sala ja no tenia limitat l’aforament com fins ara.

Aquesta vegada vam parlar de COSTA RICA, de la seva natura i especialment de la seva fauna i de les possibilitats fotogràfiques que té. I per això hem portat a un gran expert en el tema. És un científic català que viu a la zona des de fa decennis, de manera que ho coneix com el palmell de la mà. És en CÈSAR BARRIO AMORÓS, que ja ens va visitar fa uns anys il·lustrant-nos sobre els tepuis i ens deixà un molt bon record. I qui és en Cèsar?

La millor forma de definir-lo és dir que és un explorador avesat que busca llocs inexplorats on descobrir noves espècies de rèptils i amfibis per a la ciència. Des que va anar a viure a Llatinoamèrica sempre ha cercat els llocs més remots i desconeguts. Va obrir rutes per visitar els tepuis de Veneçuela, els Andes equatorians, les selves de Chiapas i Oaxaca, i la Baixa Califòrnia, a més de la selva amazònica de Perú i Equador, sempre amb un èxit de descobriments tant de tipus zoològic com biològic, així com de coves, cascades i llocs mai abans admirats per l'ull d'un occidental. 


Tot i això, per temes polítics, econòmics i socials de Veneçuela que no vénen al cas, el 2011 va haver d’anar a viure a Costa Rica, on tenia alguns contactes. Des de llavors, comença a explorar el nou indret, molt més petit però biològicament força interessant, i s'assenta a la costa del Pacífic al sud del país. Ha desenvolupat una impetuosa activitat descobrint el territori, coneixent llocs poc freqüentats fora del circuit turístic habitual, i fotografiant i filmant tot animal que se li posa al davant. Actualment és reconegut com un dels herpetòlegs més actius del país, estudiant diverses espècies de granotes de vidre, verinoses i arlequins, així com escurçons en perill d'extinció.



Ha creat fa pocs anys una companyia que precisament ofereix expedicions i el que guanya ho dedica a realitzar aquests projectes. Tanmateix, és curiós que mai no l'havia atret aquest petit país, malgrat estar en una situació privilegiada, entre dos continents i entre dos oceans. Sempre havia pensat que era una destinació per als que no volen més que tenir un primer contacte “light” amb la natura neotropical. Ara, després de 10 anys vivint-lo, explorant-lo i gaudint-lo, es retracta totalment de la seva presumpció inicial. I amb aquesta conferència ens ha ben demostrat el perquè.


Després de gaudir de les explicacions i de les espectaculars imatges, sobre tot de la fauna, el nombrós públic assistent va fer múltiples preguntes sobre els aspectes més diversos. Esperem que en la propera visita que faci a casa nostra pugui obsequiar-nos amb una altra conferència. 

L'autor
 
Text: Albert Masó