Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

diumenge, 24 de juny del 2012

Projecció: Camerún, les mil cares d'Àfrica



CAMERUN, LES MIL CARES D’ÀFRICA

26ª sessió de la SOCIETAT CATALANA DE FOTÒGRAFS DE NATURA

Amb el suggerent subtítol “De les platges tropicals al desert, passant per les selves primigènies”, el passat 26 de juny es va celebrar la 26 sessió del grup de treball SCFN. Tenint en conte la precipitada convocatòria, deu n’hi do l’assistència: mig centenar!
Fou a càrrec del fotògraf de natura Àlex Martín (www.alexmartinros.com) i de l’antropòleg Joan Riera (www.middle-africa.com), la qual cosa marcà la conferència, ja que l’anàlisi del país a partir de les dues mirades enriquí considerablement l’exposició. El primer parlà dels llocs més interessants per a observar i fotografiar animals, destacant els goril·les, ximpanzés, mandrils, drils, ocells, granotes, camaleons... El segon va fer un recorregut per les tribus i ètnies més assequibles de la regió, explicant els costums, origen, poblats, alimentació, tradicions, etc. Ha estat la primera sessió en que s’han tractat abastament els aspectes faunístic i etnogràfic.
Tot plegat va estar perfectament il·lustrat amb excel·lents imatges que foren no un complement, sinó un element fonamental de tot el discurs. Com a curiositat, val a dir que, a més de llibres de la regió, els assistents van poder “veure i tocar” alguns objectes d’aquestes cultures.
Un tret remarcable és el de la implicació dels autors en el país, que es concreta en el projecte Bukaru (http://thebukaruproject.wordpress.com): la construcció d’un campament. Es diu “Bukaru Camp”, ja té set cabanes i està habilitat per a rebre visitants que vulguin utilitzar-lo com a camp-base per a moure’s per la zona. Els interessats en viatges naturalistes poden consultar: www.fentmilles.com .
Finalment, destacarem la “qualitat de la informació”: no es tracta de dades extretes d’internet, sinó de primera mà; primeríssima diria, ja que acabaven d’arribar de Camerun feia quatre dies (literalment, no és una expressió). Felicitem, doncs, als dos expedicionaris i esperem poder tenir més notícies seves en el futur.