Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

divendres, 26 d’abril de 2019

Crònica de la LXVI Sessió de Fotografia de Natura


1000 Cups of Tea: 
Records de ChapurchanEl passat 15 de març es va celebrar la LXVI sessió de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN) al Museu arxiu de Vilassar de Dalt. Després d’unes paraules de benvinguda a l’entitat per part de l’organitzador Enric Alonso, Albert Masó explicà la intenció de la SCFN de difondre la Institució Catalana d’Història Natural per tot el territori amb sessions com aquesta fora de Barcelona i exposicions com “Focus on birds” que s’inaugurà en el mateix local dues setmanes abans i que encara es podia veure.

La sessió fou a càrrec dels companys Marta Bretó i Tato Rosés, dos dels socis més actius. Ambdós són guies de viatges fotogràfics a llocs força interessants, com ara Islàndia, Escòcia, Iran... però, a més a més, cada any fan expedicions arriscades pel seu compte i viuen autèntiques aventures, que ens han anat exposant a sessions anteriors. La darrera ha estat a Chapursan (Pakistan), en concret a un lloc tan remot que feia molts anys que no hi anava ningú i alguns que ho han intentat no han tornat.

Al principi els autors van explicar els motius per anar a aquest indret, la planificació, el material de muntanya, el fotogràfic i com van contactar amb els guies que els van acompanyar, que eren del país, però que no havien fet mai la ruta, la qual cosa feia més emocionant i perillosa la travessa. A continuació, es projectà la pel·lícula filmada durant el trajecte: mostrava com acampaven, com grimpaven per les muntanyes, com resolien el tema del menjar, del beure... i com van prendre una pila de tasses de te. En acabar es va obrir un llarg col·loqui en el que el nombrós públic assistent, que omplia la sala de gom a gom, va fer moltes preguntes, totes les quals van ser aclarides.

A la pel·lícula es reflecteix la infinitat de muntanyes, tarteres, neus perpètues, pedregars i vessants que van travessar. Van fer la major part del previst i van passar per llocs que feia decennis que ningú trepitjava, de manera que l’aventura va valdre la pena per tots els moments viscuts, per les fotos i gravacions aconseguides i per les experiències adquirides. Entre elles destaca l’allau que van patir: gaire bé els va deixar colgats de neu, però sortosament se’n van sortir. El millor és que ho van filmar i la seqüència és tan impactant, que es va passar per diverses cadenes de TV, incloent l’ABC dels EEUU. Si voleu consultar les properes aventures que proposen, podeu visitar: https://martabreto.com/, https://tatoroses.eu , https://australphoto.com , https://indomitus.eu


Tex: Albert Masó
Fotografia: Marta Bretó