HISTÒRIES OCULTES
Per què les històries són més poderoses del que creus?
A càrrec de Joan de la Malla
Dimecres, 4 de maig de 2022, a les 19:00 h.
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47, Barcelona
HISTÒRIES OCULTES
Per què les històries són més poderoses del que creus?
A càrrec de Joan de la Malla
Dimecres, 4 de maig de 2022, a les 19:00 h.
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47, Barcelona
El passat 18 de març es va celebrar la LXXX sessió de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN). Consistí en la inauguració de l’exposició “NATURE IN SLOW MOTION. Natura a càmera lenta” al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (Maresme), seguint amb la política d’expandir les activitats de la Institució per tot el territori català.
El fil conductor és la tècnica de llarga exposició, mentre que el tema és lliure: l’aigua en moviment, fulles i branques mogudes pel vent, animals deixant el rastre del seu desplaçament, les cuques de llum en vol, fotografia nocturna, etc. El cas és que la imatge transmeti que la llum ha actuat durant un temps sobre el sensor per crear un efecte “invisible” a simple vista.
Després d’una presentació d’Enric Alonso, a l’inici de l’acte es van projectar les imatges de l’exposició i altres d’afegides per a completar la selecció, mentre Albert Masó les anava comentant: primer fent una introducció a la tècnica de llarga exposició i després explicant els procediments més adequats per a la fotografia de paisatge, de la fauna en moviment, de la macro i finalment de les diverses modalitats de la fotografia nocturna: pintant amb llum el paisatge, captant el firmament, la Via Làctia, les aurores boreals, les imatges circumpolars, etc.
Enric Alonso, presenta l'acte i a l'Albert Masó. Fotografia: Fina Martin
A continuació s’obrí el torn de preguntes, que van ser moltes perquè el tema va despertar força interès i es va generar un interessant col·loqui contestant a totes les qüestions i aclarint tots els dubtes que es plantejaven.
L’acte va ser un èxit d’assistència, omplint la sala de projeccions de gom a gom, fins i tot amb gent dreta. En acabar, el públic va anar a la gran sala d’exposicions i es van anar comentant les 42 imatges. Simultàniament, a la sala s’anaven projectant de forma contínua tres vídeos: el de “Formes i textures de la Natura”, el de “Confinats” i el de “24 hores d’un fotògraf de Natura”, tots ells realitzats per Francesc Muntada a partir d’imatges dels membres de la SCFN.
Text: Albert Masó
Fotografia i vídeo en viatges d'aventura