LA
MIRADA MULTIPLICADA
Passat
i present de la Fotografia microscòpica
El passat 14 de maig es va celebrar la 97 sessió de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN) a la seu de l'IEC. Va anar a càrrec del Dr. Miquel Borràs, que ha sigut cap de la Unitat de Toxicologia Experimental i Ecotoxicologia del Parc Científic de Barcelona des de l'any 2002. Entre moltes altres activitats, ha publicat més de 130 articles científics o capítols de llibres relacionats amb aquesta especialitat. Una eina essencial per la seva recerca ha sigut el microscopi i concretament la "fotografia micro", tècnica de la que ha acumulat una dilatada experiència.
El subtítol que va escollir és ben entenedor: "El complicat salt de la fotografia macro (1:1) a la fotografia micro (1:1200)".
I efectivament va fer un repàs exhaustiu de la història dels microscopis, des de que es van inventar fins als complicats i sofisticats aparells actuals, passant pel clàssic microscopi, del que va descriure les bases òptiques.
D'una banda, els "objectes" que volem reproduir es troben sovint amagats a l'interior d'òrgans i teixits, són molt fràgils i sensibles als canvis post-mortem i, per acabar-ho d'arreglar, presenten molt poc contrast respecte del medi que els envolta; d'altra banda, són extremadament petits.
Miquel Borràs, amb una fotografia icònica (Fotografia d'Albert Massó)
En conseqüència, cal un procés bastant llarg i laboriós de preparació de la mostra només per poder accedir a allò que volem fotografiar; i degut a la seva petita mida, que introdueix problemes, per exemple, d'il.luminació i de profunditat de camp, necessitem un sistema òptic molt potent. Totes les seves explicacions anaven acompanyades d'excel.lents imatges, el que va permetre comprovar que els processos són complexes, però els resultats de tanta feina paguen la pena !
L'acte, que va resultar ser una clase magistral, va tenir un èxit d'assistència, amb prop de mig centenar de persones. Entre el públic, que va fer nombroses preguntes, hi havia personatges rellevants en el món de la medicina i la recerca.