Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dilluns, 25 d’abril del 2016

Crònica "Entre l'Art i la Natura"


Entre l'Art i la Natura...i MontPhoto


Aquesta sessió –la número 48 de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura- tingué lloc el passat 7 d’abril i va ser més completa que de costum. I és que, ja abans de començar, els assistents van poder gaudir de l’exposició retrospectiva que els companys de Montphoto havien muntat al claustre de l’IEC. Podien comprovar l’evolució de la fotografia de natura al llarg d’aquests vint anys, a l’igual que ho han pogut fer tots els que l’han visitat fins a finals de mes.

Ja dins la sala, en Paco Membrives, promotor i president de Montphoto, va fer un breu resum de la història del concurs. Començà essent una petita iniciativa local anomenada Montbarbat i dedicada a fotografia de natura i muntanya, per acabar essent el concurs de Fotografia de Natura amb més projecció internacional que s’organitza a casa nostra. Ha passat per un període apassionant: el canvi al sistema digital, les grans innovacions tecnològiques i la revolució d’internet... i la clau és que s’ha sabut adaptar a les noves situacions.

Per altra banda, emulant un slogan esportiu, podríem afirmar sense cap exageració que hi ha altres concursos, però “Montphoto és més que un concurs”. En efecte, és un lloc de trobada dels fotògrafs de natura: a més del concurs i els premis, té una vinculació amb les associacions fotogràfiques, fa exposicions, conferències, projeccions, vídeos, audiovisuals... i cada any ens obsequia amb el Montphoto Fest, que enguany tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d’octubre. I enguany hi ha un afegit molt interessant: una beca per al millor projecte que es presenti. Trobareu més informació a: http://montphoto.com/website/index.asp?idioma=catala

Pel que fa a la intervenció de Pedro Javier Pascual, direm que va sorprendre per les imatges tan agosarades des del punt de vista estètic. Explicà com les havia obtingut: mitjançant una elaborada experimentació que li pot portar hores fins aconseguir la foto desitjada. Ell és un autodidacta que va a la recerca de camins cada vegada més expressius i experimentals. Això l'ha portat a una fotografia pictòrica i creativa a la cerca de conceptes que s'adaptin a la seva forma d'entendre la fotografia. No busca una fotografia documental, sinó que està més interessat en la imatge com a forma d'expressió.

Practica gairebé qualsevol disciplina fotogràfica on sigui la naturalesa la font d'inspiració: des del paisatge fins la fauna, passant per la fotografia nocturna i la macro, com ens ha demostrat en aquesta projecció. En els últims anys els seus treballs més importants s'han centrat en la macrofotografia i la fotografia d'aproximació, on ha pogut descobrir tot un univers en miniatura ple de formes, llums i colors, on la imaginació i la creativitat del fotògraf juguen un paper fonamental. Com va quedar palès en l’animat col·loqui final, les seves explicacions van suscitar molt interès. Podeu veure una extensa selecció del seu treball a: http://pedrojavierpascual.blogspot.com.es/

  

Diversos moments de la presentació, projecció i posterior i animat col-loqui

Exposició "20 anys de MontPhoto"


Texte: Albert Masó
Fotografies: Jordi Lluís Pi