Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

dissabte, 16 de juliol del 2016

Crònica de "La ruta a l'origen de la vida"


La ruta a l'origen de la vida


Mig centenar de sessions de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

La sessió número 50 de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura volíem que fos una mica especial. En primer lloc, aquesta activitat, que es va celebrar el passat 17 de juny, fou la cloenda del curs acadèmic 2015-2016. En segon lloc, vàrem aprofitar la breu estada a casa nostra de l’expert argentí en el tema: Luis Gabriel Ahumada, que col·labora amb el centre d’Ecologia aplicada de Santiago de Xile i acompanya habitualment l’equip científic que descobrí els estromatòlits de la Puna. I en tercer lloc es va acompanyar l’acte amb una trobada prèvia al Cosmocaixa. Allà vàrem visitar l’exposició del Wildelife Photographer of the Year, del Natural History Museum de Londres, que reuneix un centenar d’imatges excepcionals seleccionades d’entre les 40.000 presentades al concurs. A continuació es va visitar la secció de l’Amazones, en especial l’exposició d’insectes en la que va col·laborar Albert Masó, els dibuixos d’Eduardo Saiz i els sons d’Eloïsa Matheu.

Després tots ens vam traslladar a l’Institut d’Estudis Catalans per a la conferència RUTA A L’ORIGEN DE LA VIDA, un viatge de 4.000 milions d'anys. Va anar a càrrec de L. Ahumada i de Victoria Gracia. En una entretinguda fórmula d’interview, ens explicaren que a Xile i Argentina s’han trobat restes fòssils d’activitat biològica a roques amb una antiguitat de 3.500 milions d’anys, el que suggereix que la vida podria haver sorgit a la Terra en fa al voltant de 4.000. Tots ens hem preguntat com podia haver començat un procés que ha arribat a l’extraordinària diversitat i complexitat de la vida actual al planeta.

Doncs bé, el viatge, partint de Salta, comença localitzant empremtes de dinosaures i fòssils d’estromatolits, un dels organismes més ancestrals. Després travessarà les valls calchaquís i anirà cercant respostes mentre recorrem les regions alto-andines de la Sudamèrica meridional. Trobarem els organismes vius que van treballar durant molts milions d’anys per a produir l’oxigen que formà l’atmosfera terrestre que va permetre el desenvolupament de la vida tal com la coneixem actualment. També trobarem espècies exclusives d’ambients extrems, semblants als de la Terra primitiva.

Tota la sessió va estar il·lustrada amb excel·lents imatges de la fotògrafa Victoria Gracia. Al final, el nombrós públic, que tot i el dia plujós globalment s’apropà al mig centenar, va participar activament fent preguntes i comentaris. Els interessats en rebre més informació sobre aquesta ruta a l’origen de la vida poden escriure a lga4102@gmail.com






  Imatges de la sessió i del posterior col-loqui.

Texte: Albert Masó
Fotografies: Jordi Lluís Pi