Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

diumenge, 5 de novembre del 2017

Crònica de la LVII Sessió de Fotografia de Natura


REPTES EN FOTOGRAFIAR AMFIBIS I RÈPTILS A LLATINOAMÈRICA

Sessió inaugural del curs 2017-2018



El passat 2 d’octubre es va fer la sessió inaugural de les activitats del curs acadèmic 2017-2018, que va ser conjunta entre dues entitats germanes: la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura i la Soc. Cat. d’Herpetologia. Abans de començar, es va demanar un minut de silenci pels atemptats del mes d’agost produïts a pocs metres d’on estàvem, així com per la repressió a tot Catalunya durant el referèndum realitzat el dia abans, 1 d’octubre.

Fotografia: Mireia Puntí


L’autor de la conferència, el científic català resident a Costa Rica, Cèsar Lluis Barrio-Amorós, ha estat recorrent i explorant Llatinoamèrica durant 22 anys. Ha descobert i descrit granotes, salamandres, serps i sargantanes. A part d'això, en els últims 15 anys s'ha dedicat a retratar d'una manera concisa i peculiar als seus subjectes favorits des dels deserts de Mèxic als boscos temperats de Xile, passant per les selves primàries centreamericanes (a Costa Rica i Panamà) i sud-americanes (a Veneçuela, Colòmbia, Equador i Perú).

El major plaer d'un herpetòleg fotògraf és captar la presència i comportament d’amfibis i rèptils en el seu hàbitat natural, destacant llur bellesa, raresa i fesomia. Tanmateix, això no està exempt de reptes: des del viatge en si fins a l'accés a zones complicades (per diferents causes), passant pel tracte respectuós als animals, la cooperació dels habitants locals i el domini de l'equip i les tècniques fotogràfiques.

El nombrós públic que hi assistí –una setantena- va gaudir de les explicacions, que destil·laven un gran coneixement del tema. L’exposició fou molt didàctica i entretinguda, i no cal dir que va estar sobradament il·lustrada amb centenars d’imatges. Tot plegat ha estat gràcies a la presència temporal d’en Cèsar, ja que ningú millor que ell per a fer-nos viure aquesta experiència audiovisual. No recordem cap sessió en la que es projectessin tantes fotos.


Parella de granotes paracaigudistes (Agalychnis spurrelli) posant ous a la península d’Osa, Costa Rica (Foto: Cèsar Barrio-Amorós/ Doc Frog Photography)



En Cèsar, antropòleg de formació i herpetòleg de vocació, organitza viatges al naturalistes que vulguin visitar Costa Rica. És el guia ideal perquè ha acumulat una gran experiència pràctica, ja que és un dels expedicionaris més actius a la zona. Fruit de les seves prospeccions, ha publicat més de 200 articles i descrit mig centenar d’espècies noves per la ciència. Fou un dels científics que formà part del grup explorador dels tepuis veneçolans liderat per Charles Brewer Carías, i per tan, codescobridor del sistema de coves de gres més voluminós del món. Esperem que la propera vegada que ens visiti ens pugui donar una altra lliçó magistral com aquesta.

Text: Albert Masó