Noves entrades

Nova entrada a Actes i Exposicions: 13/12/2021

diumenge, 27 de març del 2022

Crònica de la LXXIX Sessió de Natura i Fotografia

 

HOMENATGE A ERNEST COSTA

El notari del territori


El passat 27 de febrer es va celebrar a Brunyola la LXXIX sessió de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN) preparada conjuntament amb l’entitat germana MONTPHOTO, que organitza el concurs de fotografia de natura internacional més reconegut i prestigiós dels que es fan al país, i que cada octubre fa un festival a Lloret de Mar, on ens reunim fotògrafs de muntanya i natura d’arreu del món.

Aquesta vegada vàrem matinar molt per poder fer una excursió a Santa Coloma de Farners (Selva) dirigida per l’homenatjat: Ernest Costa. Ha tingut un gran èxit de participació i tots vàrem fer molt bones fotos del paisatge i de les diferents vegetacions que travessàvem i que l’Ernest ens anava informant.

A dos quarts de 12 vam començar la sessió amb un vídeo que mostrava diversos aspectes de la trajectòria professional del protagonista i de les seves expedicions per la natura i la cultura de tots els Països Catalans. Després vam gaudir de la projecció de les seves imatges, que va anar contextualitzant amb explicacions molt profundes i encertades, així com amb divertides històries i anècdotes de les seves recerques. Realment queda ben clar que és un dels referents principals de la documentació del nostre territori.  

A continuació vàrem fer la calçotada de germanor, a la que assistiren 46 persones entre socis i acompanyants. Finalment, se’l va obsequiar amb un llibre de natura i un pòster amb fotografies dels socis de la SCFN, i l’Albert Masó va fer una glossa del personatge, destacant que és autor/coautor d’una trenta de llibres i d’altres pendents de publicar, centenars d'articles i reportatges, una trentena d’audiovisuals, ha participat en tres geografies del territori català, ha fet programes radiofònics... 

Ernest Costa

Afegí que l'han qualificat de fotògraf, d'escriptor i de naturalista. És veritat que ha fet moltes fotos, ha escrit força i ha parlat de l’entorn, però considera que no encaixa del tot en cap de les activitats esmentades. Ell defensa que és un roda-soques que volta per les contrades pageses i muntanyoses del país i, en especial, l’interessa conèixer tres coses: les característiques físiques del territori, les manifestacions humanes que s'hi han desenvolupat i com aquestes hi han deixat l'empremta que visualitzem avui. Això l'ha empès a acostar-s'hi a peu, que continua essent la millor manera, i escoltar uns informants que estan desapareixent. Actualment, anar-hi a l'encalç requereix posar-hi habilitats detectivesques. També, com que per explicar els territoris el sistema més ric i complet precisa fer servir noms de lloc, la toponímia l'ha interessat molt; més encara, quan en aquest camp tenim llacunes oceàniques. Per ell, escriure no és la finalitat, sinó un mitjà. I les fotos? direu. Doncs han estat un complement a l'hora de parlar dels diferents territoris tractats. Tant és així que ha dedicat moltíssimes més hores a escoltar els sabedors que no a tenir la màquina a les mans.

En definitiva, que la idea que va tenir Ramon Folch de qualificar l’Ernest de “notari del territori” no podia ser més encertada.

Albert Masó, Tino Soriano, Ernest Costa, José Escaso

 

Ernest Costa amb Liz Gallo
 
Tot el grup d'assistents
 
 
Text: Albert Masó
Fotografies: Albert Masó
Fotografia grup: Martin Gallego